CHP Milletvekili gıda denetimindeki eksiklikleri gündeme getirdi
CHP Ankara Milletvekili Murat Buyruk ise, “Gıda denetiminde görevli personel sayısı yıllardır durağan. Erzurum’da bir yöneticinin tüberküloz hastası olmasına rağmen bir restoranda çalışıyor olması denetimsizliğin boyutunu gösteriyor. Gıda kontrolörleri arasında gıda mühendislerinin oranının bir an önce artırılması ve sahada tam anlamıyla çalışılması önemli.” Gıda kontrolörlerinin sayısının artmasını bekliyoruz” dedi.
Erzurum’da Atatürk’e hakaret eden ve 10 Kasım’da tutuklanan dönerci Mustafa Atmaca, ‘tüberküloz tedavisi gördüğü’ gerekçesiyle iki gün gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı. Aynı zamanda TikTok fenomeni olan operatörün sosyal medya hesabından aylardır bu şekilde çalıştığı ortaya çıktı.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Erzurum’da Atatürk’e hakaret eden dönercinin veremli olmasına rağmen çalıştığının ortaya çıkmasının ardından gıda denetimlerini bir kez daha gündeme getirdi. İki yıl önce Türkiye genelindeki personel sıkıntısını TBMM gündemine getiren Emir, yeni Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya gıda kontrolörleri eksikliğinden kaynaklanan sorunları hatırlattı.
Yaşanan sıkıntılara ilişkin olarak 1 Şubat 2021 tarihinde TBMM Başkanlığı’na dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıt vermesini talep eden yazılı soru önergesi verdiklerini ve konuyu gündeme getirdiklerini hatırlatan Emir, şunları söyledi: aşağıdaki ifadeler:
“ERZURUM’DA BİR RESTORAN’DA ÇALIŞAN DÖNERC’İN VEREMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMESİNE BİLE, ALO 174’ÜN DENETLEMEKLE SORUMLU OLDUĞU BİR SÜREÇTİR”
“Gıda ile ilgili bildirimler Alo 174’e yapılıyor ve bunların denetimi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görevi. Alo 174’ün görev alanları arasında tüketilen gıdaların güvenliğinin yanı sıra gıdaya aykırı iş yapan kişilerin denetimi de yer alıyor. Bu nedenle Erzurum’da lokantada çalışan dönerci verem hastası olduğu halde çalışan dönerci Alo 174’ün denetlemekle yükümlü olduğu bir süreç ancak bu kişinin aylardır bu halde çalıştığını görüyoruz. Alo 174 Her yıl Türkiye’nin her yerinden yüzlerce kişi gıda sınırına geliyor. Binlerce ihbar yağıyor ve bu ihbarlar her geçen yıl artıyor. 100’ün üzerinde bir artış olduğunu biliyoruz. Sadece son beş yılda yüzde
“TÜRKİYE GENELİNDE DENETİM PERSONELİNİN YETERSİZ OLDUĞUNU BİLİYORUZ”
Bu konuyu 2021 yılında Meclis’te gündeme getirdik. Dönemin bakanı, gıdayla ilgili bildirim sayısındaki artışı Kovid-19’a bağlayarak, “Artışın temel nedeni tüketicilerin duyarlılığının artması olarak gösterilebilir” dedi. COVİD salgını nedeniyle gıda güvenliği konusunda.” Ancak Türkiye genelinde kontrol personelinin yetersiz olduğunu biliyoruz. 2015 yılında 5 bin 151 olan gıda kontrolör sayısı bugün sadece 7 bin 500 civarında. Yani sekiz yılda ancak yüzde 50 oranında artırılabildi. Bu sayının sadece 2 bin kadarının gıda mühendisi olduğu ortaya çıkıyor ve tüm denetim personeli içinde gıda mühendisi oranının yüzde 25’te kaldığını biliyoruz.
“GIDA KONTROLÖRLERİ ARASINDA GIDA MÜHENDİSLERİNİN ORANININ ARTMASINI VE TAM ALANDA GÖREV YAPAN GIDA KONTROLÖRÜ SAYISINI BEKLİYORUZ.”
Öte yandan bakanlık raporlarına göre denetim personelinin tamamının aktif olarak sahada çalışmadığını, çeşitli nedenlerle bakanlığın farklı birim veya şubelerine geçen çalışanların da bu sayıya dahil olduğunu biliyoruz. Bu nedenle denetimler eksik ve yetersizdir. En kısa sürede beslenme kontrolörleri arasında beslenme mühendislerinin oranının artırılmasını ve sahada tam olarak çalışan beslenme kontrolörlerinin sayısının arttırılmasını bekliyoruz.”